I dag är det en murkla.
Biskopsmössa.
Den växer allmänt nu och hittas ofta på stubbar eller rötter.
Den här på bilden växer på en trädstam.
Biskopsmössan är ätlig och många som hittar den tror att det är stenmurklor de hittat på hösten.
Här syns skillnaden. Detta är en stenmurkla.
Men biskopmössan har en dubbelgångare.
Lömsk biskopsmössa.
Det går bara att skilja den äkta och den lömska biskopen åt i mikroskåp.
Därför ska man behandla biskopsmössan precis som stenmurklan.
Alltså antingen koka av den två gånger fem minuter eller torka den i minst tre månader.
Det är en god svamp.
helena h
7 oktober 2008 09:45
stenmurkla mmmm va gott de är
Maiko
7 oktober 2008 11:24
Håller fullkomligt med Lexie att den där svampen ser ut som torkade grisöron!Smakar den likadant?
Jag har lagt in ett specialinlägg till dig Sigge i vår blogg...
http://nysvansat.blogspot.com
Valles matte
7 oktober 2008 17:21
Grymt imponeradav svampkunskaperna!!!!
Jag har varit inne och tittat på din mattes hemsida också (Tack för adressen!) och förstår att hon är ett riktigt svampproffs! Inte nog med det! Hon är fantastisk på att producera vackra saker också. Ojojoj. Härligt med kreativa människor :-) (Förresten har din matte och jag samma förnamn och samma födelseår. Lustigt!)
Kram till er båda!
http://vallevagabond.bloggagratis.se
Christa
7 oktober 2008 18:29
Murklor har jag aldrig vågat mig på..
Moderskapet däremot gjorde det när hon fortfarande var kry nog att ränna runt i skogen..
Hoppas ni har det bra
Kram
Christa o Ozzy
Anita
7 oktober 2008 20:44
Gud va flitiga ni är och tack för besöket i min blogg :)
Blir riktigt inspirerad av denna bloggen så jag har nu lagt till den i favoriter.
Gillar verkligen dina tips och ideer om olika användningsområden för svamp
stor kram
http://www.hanky.se/anitamalmgren