Direktlänk till inlägg 16 september 2008
Börjar min lilla svampskola med en väldigt lätt svamp.
Denna heter blek taggsvamp och finns i massor i skogarna just nu.
Växer i barrskog och gärna där det är mycket mossa. Ibland kan man hitta stora häxringar med den.
Mycket lätt att känna iigen med sin blekgula färg och små taggar på undersidan.
Möjligen kan den förväxlas med rödgul taggsvamp men det är också en god matsvamp så det gör inget.
Den här svampen är jättegod och kan använda till mycket.
Om det är dåligt med kantareller så kan man blanda dom med denna och allt smakar kantarell.
Så hittade matte ett recept hur man får dom att smaka skaldjur.
Följer här..........
Kräftiga taggsvampar
½ dl havssalt
2 dl vatten
Dillkronor eller dillfrö, ca 1½ msk. Lägg dillfrö i en tekula så blir det enklare att ta hand om svampen sedan!
En rejäl nypa socker, ca ½ msk
En liten nypa vitpeppar eller svartpeppar, ca 1 krm
Taggsvampar (eller kantareller om du vill offra dem på detta) skurna i munsbitar, som sillbitar ungefär. 1-1½ L skuren svamp.
Koka upp lagen och låt den koka i 10 minuter. Smaka av. Denna lag är mycket salt och svampen blir också ganska rejält salt i smaken. Vill du ha mildare smak, späd med lite vatten. Lagen ska smaka som kräftlag ungefär. Lägg i svampen och låt alltsammans koka 10 minuter. Låt svalna i lagen.
Svampen kan användas som den är, på smörgås eller som förrätt eller i en sallad men varför inte göra en skaldjurssallad!? Blanda samman creme fraiche med majonnäs och finklippt dill. Hacka svampen i småbitar och blanda med såsen. Vips har du en finfin röra att lura vem som helst med!
Lycka till!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 |
|||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | ||||||||
|